fredag 18 november 2016

Simhallen

Nu har alla våra elever varit i Borgholms badhus. Det har varit en rolig och trivsam dag för alla, lek kombinerat med allvar.
Det visar sig att vi har cirka en tredjedel av våra elever som behöver träna, för att klara målen i idrotten i år 6. Målet är att då klara av utan paus: 150 meter bröst- eller frisim och 50 meter ryggsim. Vi kommer att erbjuda simträning i den utsträckning vi kan, men det behövs träning även på fritiden.
Köttbullemacka var trots allt inte så tokigt!

Vi testade även barnpoolen.

Hungriga vargar!

Vad händer på lektionerna?

En del föräldrar ville gärna ha en liten uppdatering om vad vi arbetar med i skolan. Den kommer här:

No:Vad är teknik? Fråga era barn och se vad de svarar. Vi har läst om vad teknik är, sett film om Alfred Nobel, sett kortfilmer om olika uppfinningar. Nu senast har vi skissat/gjort ritningar på en egen konstruktion. 
De valde mellan följande uppgifter:

  • Konstruera något som mäter tid.
  • Hur kan man öka ljudet från mobilen om man bara får använda papper, sax och tejp?
  • Hur kan man bygga något som hindrar ett rått ägg från att gå sönder om man släpper det från 5 meters höjd?
  • Bygg något som kan skjuta iväg en ärta 3-4 meter.

Det var roligt att se alla fantastiska lösningar och en del som behövde tänka om hur de skulle lösa uppgiften. Nyttigt, roligt och lite stökigt... ;)
Här är en lösning på ett äggproblem...


So: Vi läser om vikingatiden. Här har eleverna fått kortare arbetsscheman som vi arbetar med. Det ingår lyssna, följa instruktion, läsa, svara på frågor mm. Det är även träning i att använda lektionstiden på ett klokt sätt.

Eng: Vi har lärt oss olika ord för klädesplagg. Vi har tillverkat en pappersdocka, som vi kommer att använda i fler sammanhang. Nästa arbetsområde kommer att bli ett djurtema.

Sv: Kunna skriva texter innehållande dialoger.

Ma: Längd, subtraktion och addition.

Här kommer minnesanteckningar från föräldramötet:

Minnesanteckningar från föräldramötet den 15/11.

1. Förebyggande teamet informerade om vad de arbetar med.

Det förebyggande teamet erbjuder tidiga insatser när man som vårdnadshavare eller skolpersonal känner ett behov av stöd eller rådgivning. Teamet består av representanter från socialtjänsten och fritidsgårdarna. De samverkar också med skolan, till exempel vid oroväckande frånvaro. Kontakten med skolan sker endast med vårdnadshavares medgivande och registreras inte.De erbjuder både personliga möten och anonym rådgivning på telefon. Förebyggande teamet har, som alla andra som arbetar med barn, anmälningsplikt om misstanke finns att barn far illa.
Mer information finns på Mörbylånga kommuns hemsida under stöd och omsorg.
2. Bloggen är en viktig informationskanal. Ta för vana att gå in där en till två gånger i veckan. Den uppdateras på fredagar. Kollar man bloggen i sin mobil är det viktigt att man scrollar ner och trycker på mobilversion för att kunna se informationen i högerkanten.
3. Vi tycker att det fungerar väldigt bra både i klasserna och grupperna. Ibland fungerar barnen bättre i grupperna än i sin gamla klass. De har snabbt vant sig vid att ha undervisning i olika klassrum och med olika lärare.
5. I matematiken och tekniken ingår programmering. Vi har lånat programmerbara bin från AV-media. Vi har också testat olika programmeringsappar.
4. Idrott. Det är viktigt att alltid ha på sig skor på idrottslektionen. Det är en säkerhetsfråga. Barn som varit sjuka och återkommer till skolan ska ta med idrottskläder. Idrotten kan alltid anpassas efter hur mycket man orkar/kan vara med.
5. IPaden är ett viktigt arbetsredskap för oss. Den måste alltid vara med till skolan och den måste vara laddad innan man kommer till skolan. Hörlurarna som eleverna fick tillsammans med ipaden har vi kvar i skolan. Går de sönder är det viktigt att vårdnadshavare köper nya (enkla, billiga räcker gott).  
6. Läsning är viktigt även när eleverna inte har läsläxa.För att få ett bra ordförråd behöver man läsa varje dag både i skolan och hemma. I skolan läser vi i läsgrupper, arbetar med läsförståelse och har tyst egen läsning.
7. Läxor är gemensamma för alla fyror och informeras om på bloggen.
8. Sjukanmälan sker alltid på den gemensamma mailen fyranfjn@skola.morbylanga.se. Maila varje dag som ditt barn är sjukt.
9. Övriga frågor; Vad händer nästa år när fyrorna blir femmor? Vi vet inte hur det praktiskt kommer att bli, men det vi vet helt säkert är att det kommer att bli jättebra både för barnen och oss som jobbar i arbetslaget.
onsdagar kl 14.20-15.00 kommer vi att testa att ha studietid. Där kan man göra läxor eller ta igen något man missat. Detta gäller fram till jul till att börja med. Om inget intresse finns hos barnen fortsätter vi inte efter jul.



Läxa
Till måndag/tisdag: Engelska ord för kläder
Till torsdag: Matte, träna på uppställning av subtraktion.(facit finns under mattefliken)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar